U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Alu Gauranga

heet, op zijn Hollands gegratineerde aardappels “Aardappel anders”

De ingrediënten voor 3 tot 4 personen zijn:

    * 1 kg. vastkokende aardappels

   * 1 grote courgette of wat kleinere

   * 1 potje zure room

   * 1 afgestreken eetlepel geelwortel

   * wat himalaya zout

   * peper.

Bereidingswijze:

Was en schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Bak deze blokjes op een matig hoog vuur met wat olie licht bruin. Voeg er vervolgens de in blokjes gesneden courgette, de geelwortel, zout en peper aan toe. Bak de aardappels nog even verder totdat ze goudbruin (gaura) zijn. Laat het mengsel wat afkoelen en voeg dan de zure room al roerend toe. Stort deze massa in een ovenschaal en gratineer het geheel in de oven totdat er een goudgeel korstje op verschijnt.

Het klinkt wat onwaarschijnlijk, maar op vastendagen wordt deze aardappelschotel regelmatig op Ekadasi (de 11e dag na volle maan en nieuwe maan) gegeten. Er wordt dan gevast van granen en peulvruchten. Een luxe versie wordt bereidt met Paneer (zelf gemaakte verse kaas). Voor dat men er zelf van eet wordt het eten eerst aan God - Krishna geofferd. Je kunt daarvoor de mantra  “Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna, Krishna, Hare, Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare” 3x opzeggen.

Ekādaśī is the mother of Kṛṣṇa- Bhakti, love and affection. If you do not follow ekādaśī, Kṛṣṇa- Bhakti will never come.